Energie opties voor uw woning

Sinds 2003 is in Vlaanderen de electriciteits- en aardgasmarkt vrijgegeven. Voor u als cunsument betekent dit dat u de keuze heeft door wie u uw energie laat leveren. Maar deze vrijheid zorgt er ook voor dat u zich goed moet laten informeren om de energieleverancier te kiezen die voor uw situatie het gunstigst is. Daarom zijn hier de zaken voor u op een rijtje gezet waar u op kunt letten bij het energieprijzen vergelijken. Zo vindt u snel en simpel in een paar klikken de energieleverancier die bij u past.

Wie zorgt waarvoor in Vlaanderen

In 2013 kwam er een einde aan het systeem waarbij per gemeente de energielevering door de intercommunale in zijn geheel werd geregeld. Zowel het netwerkbeheer als de levering van energie werd tot dan toe vanuit deze intercommunale geregeld. Nu zijn de verschillende taken opgedeeld. Het netwerkbeheer valt onder de netbeheerders. Dit zijn de intercommunales van vroeger. Zij zijn verantwoordelijk voor de infrastructuur, dus bijvoorbeeld de aanleg en het onderhoud van kabels en leidingen. De energielevering wordt geregeld door de verschillende leveranciers. Zij produceren energie en verkopen het aan de consumenten of ze kopen energie in bij energieproducenten en verkopen het dan aan u. Voorbeelden van producenten zijn de elektriciteitscentrales. Aardgas wordt niet in België geproduceerd, maar komt uit het buitenland. Met de energieleveranciers kunt u een contract afsluiten. Het VREG, de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits – en Gasmarkt zorgt daarbij voor regulering, controle en bevordering van transparantie van de energiemarkt. Voor het energieprijzen vergelijken verzorgen zij dus voor de betrouwbare informatie.

Prijzen vergelijken, meer dan alleen de goedkoopste prijs

Wat levert de vrijwaring van de energiemarkt u nu precies op? Verschillende energieleveranciers zorgen ervoor dat er concurrentie is en dat de verschillende maatschappijen u energie willen leveren voor de scherpste prijs met de meeste service. Voor u dus zaak via de handige prijsvergelijker te kijken welke energie maatschappij u de beste deal aanbiedt. Bovendien kunt u met de vergelijker meteen overstappen als u van leverancier wilt wisselen. De prijsvergelijker geeft in de eerste plaats de totale prijs aan per maatschappij voor uw situatie.

Want de prijs verschilt per soort woning (appartement, tussenwoning, vrijstaand of hoekwoning) en het aantal personen in uw huishouden. Naast de totale prijs per maatschappij kunt u zien wat de looptijd van het contract is. Dus hoelang zit u aan een maatschappij vast? Verder kunt u zien of het om een vast tarief of variabel tarief gaat in deze periode. Variabel kan voordeliger zijn maar kan ook ongunstig uitpakken, een vast tarief is zekerheid. Wat vindt u het prettigst? Daarnaast kunt u zien hoe duurzaam de energie is. Wilt u bijvoorbeeld groene stroom die op milieuvriendelijke manier wordt opgewekt?

De energievergelijker laat u zien waar u deze energie kunt krijgen. Ten slotte ziet u met de energievergelijker wat u per leverancier precies bespaart ten op zichte van de standaard leverancier in uw regio. Zo komt u tot de leverancier die het beste bij u past, want dat gaat om meer dan de goedkoopste prijs alleen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *